Meducare: “Hulpverlening moet naar ambulanceniveau”

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2014

“Hulpverlening moet

naar ambulanceniveau”

De markt voor medische hulpverlening op scholen, bedrijven en bij evenementen is vrij en dat is een kwalijke zaak, weet (de wel geschoolde) Marc Verweij van Meducare. Verweij richt zich met zijn bedrijf op scholing op maat binnen het onderwijs, medische en paramedische instellingen en specifieke industrieën. Ook bijzonder ambulancevervoer en hulpverlening op evenementen behoort tot de dienstverlening.

Marc Verweij heeft zich via een opleiding aan de Pabo, een 14-jarig dienstverband als docent, een baan als ambulancechauffeur en een functie als scoutingleider bij een groep lichamelijk gehandicapte kinderen, verder verdiept in educatie en medische hulpverlening. Door zijn werk op de ambulance kwam Verweij automatisch in aanraking met allerlei zaken waarbij hij een eigen zienswijze kreeg op hulpverlening bij evenementen en op scholen. Dit resulteerde in 2002 in de oprichting van zijn eigen bedrijf Meducare. “Binnen Meducare kunnen wij bij evenementen hulpposten inrichten waar medisch geschoold personeel op ambulanceniveau aanwezig is dat in geval van nood de juiste zorg kan verlenen. Wat betreft onze educatietak worden onze trainingen gegeven door Nikta-geaccrediteerde docenten. De trainingen zijn altijd op maat, of dit nu voor scholen en andere organisaties en die met kinderen werken, een apotheek of een advocatenkantoor is. Het voordeel hiervan is dat je heel specifiek op de zorg- en risicovraagstukken van een bedrijf in kan gaan en elk jaar de training aan kan passen aan de actuele personele situatie en bedrijfsactiviteiten. Met de huidige ontwikkeling waarbij de overheid stelt dat kinderen die speciaal onderwijs volgen weer naar regulieren scholen toe moeten, is het essentieel dat docenten om kunnen gaan met de gespecialiseerde zorghulpvragen die onder andere bij hen terecht komen. Ook zullen in de toekomst steeds meer werknemers vanuit de SW-bedrijven doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt, wat een verzwaring in het takenpakket van hulpverleners kan veroorzaken. Met een training op maat, gegeven door medische professionals, kan je mogelijke problemen ondervangen en beter omgaan met medische situaties.”

Vrije markt

Hoewel een goed georganiseerde hulpverlening voor scholen, instellingen en bedrijven essentieel is, is de markt echter vrij. “Bedrijven conformeren zich vaak aan de standaarden van de NIBHV en het Oranje Kruis, maar vanuit de overheid is er niets wettelijk geregeld”, zegt Verweij. “Hierdoor ontstaan een aantal nadelige gevolgen. De instanties en bedrijven die bevoegd zijn om bijvoorbeeld BHV cursussen te geven, geven alleen standaard trainingen met elk jaar dezelfde herhalingstoetsing zonder rekening te houden met de activiteiten van het bedrijf of specifieke zorgvraagstukken van medewerkers. Ook wat betreft medische (school)hulpverlening is er vanuit de overheid geen regelgeving en mag in feite iedereen dit vak uitoefenen.” Om het niveau van de hulpverlening naar ambulanceniveau op te kunnen krikken, staat Verweij samen met een aantal andere partijen aan de wieg van een branchevorming. “Samen met een aantal betrokken partijen heb ik Stichting Evenementen Hulpverlening Nederland (SEHN) opgericht. De overheid staat zeer positief tegenover dit initiatief. Aangesloten partijen moeten straks aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat ze dit werk mogen verrichten, zoals de verplichte inzet van

deskundig personeel en het voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Met hulpverlening bij zowel evenementen als bij bedrijven moet je geen risico’s nemen en zorgen dat het goed georganiseerd is. Dat besef moet gaan doordringen.”

www.meducare.nl

Marc Verweij geeft voorlichting op onder andere scholen.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by